FOMO, yani “Fear of Missing Out”, heyecan verici yeni şeyleri ve fırsatları kaçırma korkusu kavramının kısaltması olarak kullanılmaktadır. FOMO çoğu zaman sosyal bir korku ile bağlantılı olsa da yatırım gibi finansal alanlarda da kendini göstermektedir.
FOMO, teknoloji ve internetin gelişmesi ile birlikte haberdar olma imkanı ve hızı arttıkça daha da çoğalan ve bu sayede hayatımıza giren bir kavramdır. FOMO’nun bireylerin davranışları ve üzerindeki etkileri de psikoloji alanının bir konusudur.
Günlük hayatta karşılaşılabilen sıradan bir senaryoyu ele alarak örneklendirelim. Kişinin bulunduğu bir ortamda, onun dışındakilerin bir araya toplanıp aralarında bir şey konuşması, onun dışarıda kalması, konuşulanları merak etmesi, kahkaha veya şaşırma seslerinin nedenlerini merak etmesi, bu ortamdan dışlanmış hissetmesi, bir şeyleri kaçırıyor olmaktan endişe duyması ve hatta bunun sonunda o ortamda bulunamayacak kadar iyi olmadığını düşünmesi FOMO’ya kapılmaya bir örnek.
Klinik Psikolog Barış Gürkaş’ın davranışsal sonuçlarına verdiği örneklere göre kişi FOMO yaşadığında bir şeyleri kaçırma korkusuyla sosyal medya hesaplarını sıklıkla kontrol ediyor. Kim, nerede, ne yapıyor gibi konuların peşine düşüyor. Gürkaş, aslında bu duygunun belli bir ölçüde yaşanmasının da doğal olduğu söylüyor ve ekliyor “İnsan yaratılışı gereği bir gruba ait olmak istiyor. Bu yüzden de bir şeyleri kaçırma korkusu yaşıyor.”
FOMO ile başa çıkmaya yönelik durumların da anlatıldığı Kripto-Psikoloji: Barış Gürkaş Anlatıyor programının Fırsatı Kaçırma Korkusuyla Nasıl Başa Çıkarım adlı bölümünü aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.